AKÁ KÁVA NÁM NAOZAJ CHUTÍ ?
Pripraviť si naozaj dobrú, voňavú a chutnú kávu, býva niekedy veľmi ťažké, pretože každému káva vonia a chutí inak...
V slovenskej pražiarni Zlaté zrnko v tom majú jasno. Pražia kávu, ktorá môže voňať aj vo vašej šálke u vás doma. Každoročne predstavujú novú výnimočnú chuť a tým rozšíria svoje, niekoľkokrát oceňované, druhy kávy. Jednoducho to najlepšie z kávového sveta. Vedia, že káva sa stáva pre nás špeciálnou vtedy, keď ovládne naše zmysly a práve na ne sa dnes pozieme trošku bližšie.
Pôžitok z kávy začína jej vôňou. Ovoniavajte ju pomaly a dlho. Následne sa pokúste skúmať jej výnimočnú chuť, ktorú jej dodáva jej pôvod, spôsob praženia aj samotná príprava. Odporúčame pri skúmaní jej chuti vopred vypiť pohár čistej vody, pre jej lepšie analyzovanie.
Škála možných chutí a vôní je široká. Často sa však stáva, že jednotlivé druhy káv majú rôzne označenie ako horkosť, sladkosť, ovocnosť či vyváženosť.
Čo to však znamená? Kedy je káva horká, sladká či ovocná?
HORKOSŤ
- základom je chlorogenová kyselina, ktorej horkosť podporuje aj kofeín
- ovplyvňuje ju spôsob a dĺžka praženia a spôsob prípravy
náš tip: káva CUBA - horkastá, 100 % arabica
SLADKOSŤ/ lahodnosť
- nezávisí od množstva cukru v káve
- ovplyvňuje proces zrenia kávovej čerešne, v ktorej káva rastie
- niektoré odrody majú prirodzené aromatické chute pripomínajúce
orechy či kakao
náš tip: káva BRAZÍLIA - lahodná, 100 % arabica
OVOCNOSŤ / kyslosť
- charakteristická pre viaceré druhy arabiky, pretože zrejú dlhší čas
- môžeme ju tiež identifikovať ako jasnú, trpkú či ostrú
- môže pripomínať aj chuť citrónovej šťavy, kvôli jej podobnému pH (stupeň kyslosti)
náš tip: káva ETIÓPIA - ovocná, 100 % arabica
Príďte sa inšpirovať k nám do predajne, alebo na náš eshop a objavte pestrú paletu chutí a vôní kávy z pražiarne Zlaté zrnko.