Od 13.9. sme tu pre Vás v pracovných dňoch v čase od 8:30 do 16:00. Od 13.9. sme tu pre Vás v pracovných dňoch v čase od 8:30 do 16:00.

Môj košík (0)

Zavolajte
+421 915 493 076
Napíšte
info@fcola.sk
O obchode

po - pia: 8.00 - 16.30

Poloha

Vajanského 5170/73 Prešov

Vajanského 5170/73 Prešov

po - pia: 8.00 - 16.30

Na med sa oplatí čakať!
·

Na med sa oplatí čakať!

·

Medníky sa zapĺňajú a medobranie je už za rohom. Ako sa však naňho pripraviť a čo všetko k tomu budete potrebovať? 

Pripravili sme si pre vás súhrn všetkého, na čo by ste nemali zabudnúť, ako postupovať, prípadne čo by vám prácu mohlo uľahčiť. 

Dôležité je najmä sledovať či je med zrelý a pripravený na stáčanie.
Kedy je však med zrelý? Zvyčajne vtedy, ak je väčšia plocha plástu zaviečkovaná, spravidla to sú ⅔ plástu. Skúškou správnosti môže byť aj to, že rámik s plástom podržíte vo vodorovnej polohe a prudšie ním trhnete smerom nadol. Ak z neho niečo vypadlo, ešte nie je zrelý, ak ale ostane všetko ako bolo, je už zrelý. Nápomocný môže byť tiež refraktometer, ktorým zistíte obsah vody v mede. Hodnota vody v mede by sa mala podľa normy pohybovať od 15 - 20%, avšak najčastejšie sa stretávame s medom v intervale od 14 - 18%. Ak je teda percento vody v mede na pláste ešte vyššie, odporúčame  so stáčaním medu ešte počkať. 


Ďalším krokom k medobraniu je zbavenie plástov od včiel. Pre včelstvo je najmenej stresujúcim spôsobom používanie výklzov. Pri aplikácii výklzov docielite prázdne medníky prirodzeným prechodom včiel cez výklzy, ktorých tvar je navrhnutý tak, aby ním včela mohla zísť nadol, ale späť už nie. Odporúčame ich deň vopred pripraviť a umiestniť medzi plodisko a medník. Ako ho umiestniť? Výklz sa umiestňuje do rámu v mierach úľa. Rám je potrebné vyplniť zábranou (napr. sololit), ktorá má v strede kruhový otvor. Na jednu stranu rámu sa pripevní výklz na miesto s otvorom, pričom bude tento spoločný otvor smerovať hore, teda von z rámikov. Včela tak uličkami vojde, ale  naspäť sa už nevráti. V ponuke máme 8-cestný, 16-cestný alebo rohový výklz. Ďalším možným riešením je používanie ometača včiel.

výýklz, výklzy

Vyberanie zaviečkovaných plástov sa nezaobíde bez náhradného nadstavku s prázdnymi plástami, ktoré vymeníme za plásty plné medu. Netreba však zabúdať na to, že sa so včelami delíme o ich potravu, preto je nutné im nechať nejaké medové zásoby. 

Pri vyberaní rámikov s plnými plástami môžete potrebovať kliešte na rámiky, ktoré vám uľahčia manipuláciu s rámikom a tiež metličku na ometenie zvyšných včiel z plástov. 

Ak už máme zaviečkované plásty vybraté, budeme potrebovať odviečkovaciu vaňu alebo tanier, na ktorých plásty zbavíme viečok. Na odviečkovanie môžeme použiť odviečkovaciu vidličku alebo ježka, ktorými uvoľníme bunky od viečok. Je vhodné postupovať smerom zdola hore, pričom odpadávajúce viečka odkladáme do inej nádoby či sáčku na odviečkovance, z ktorých neskôr môžete urobiť napríklad aj tzv. odviečkovanicu, teda destilát s medovými viečkami. 

odviečkovanie

Teraz na rad prichádza vloženie rámikov s odviečkovanými plástami do medometu. V ňom sa prostredníctvom odstredivej sily oddeľuje med od plástov. Existuje viacero druhov medometov, no dôležité je najmä to, aby bol vhodný na náš typ rámiku. V prípade, že med po vytočení a cedení obsahuje viacero nežiaducich nečistôt, odporúča sa viacstupňové cedenie. 

Na cedenie je potrebné si pripraviť nádobu s výpustom, dvojité sito alebo sitá  podľa potreby (napr. uhelonové sito v kombinácii s nerezovým sitom). Vhodné je med scediť do nerezových nádob či vedier, prípade do nádob, ktoré sú určené na prácu s potravinami. Vytočený med možno prefiltrovať aj niekoľkokrát, pokiaľ nebude dostatočne čistý. Takto precedený med následne v pripravených nádobách necháme postáť aj zopár dní - vyčíriť. Niektorí včelári tiež med nechávajú odpariť od prebytočnej vody, čím sa vylepšia hodnoty vody v mede.

cedenie medu

Nakoniec po niekoľkých dňoch med pomaly premiešame, zbavíme bieleho povlaku a môžeme dávkovať do pripravených sklenených pohárov. 

Med pred dávkovaním môžete tiež otestovať prostredníctvom refraktometra, podľa ktorého zistíte, aký obsah vody má váš med, akú má hustotu či stupeň cukornatosti. Ako sme už vyššie spomínali, tento test môžete urobiť aj na začiatku procesu medobrania, aby sa ste sa vyhli medu s vysokým obsahom vody. Nezabudnite však aj na to, že hodnoty a kvalita medu závisia aj od sily včelstva, počasia a suroviny, z ktorej bol med vyrobený.

Prajeme vám pri medobraní veľa zdaru. 

Ak ste zistili, že vám niečo z pomôcok chýba, alebo potrebujete nejakú radu, príďte nás navštíviť na Vajanského 73 v Prešove. Tešíme sa na vás.