Môj košík (0)

Zavolajte
+421 915 493 076
Napíšte
info@fcola.sk
O obchode

po, ut, št, pi: 8:00 - 16:30

st: zatvorené

Poloha

Vajanského 5170/73 Prešov

Vajanského 5170/73 Prešov

po, ut, št, pi: 8:00 - 16:30

st: zatvorené

Alkoholový a vodný propolis
·

Alkoholový a vodný propolis

·

Včely sú majsterky nielen v produkcii medu, ale aj v tvorbe zázračných látok, ktoré pomáhajú udržiavať ich domov zdravý a silný. Jednou z takýchto látok je propolis.

Propolis je lepkavá látka, ktorú včely zbierajú z púčikov stromov a rastlín a potom ju premiešajú so svojimi enzýmami. V dôsledku toho vzniká silné prirodzené antibiotikum a antioxidačné činidlo. Ľudia už stáročia používajú propolis na liečbu rôznych chorôb, na posilnenie imunitného systému alebo na podporu celkového zdravia.

Fcola_propolis

Dnes si predstavíme dve hlavné formy spracovaného propolisu vhodné pre požitie u ľudí - alkoholový (tinktúra) a vodný (vodná extrakcia). Obe tieto formy majú svoje vlastné výhody a nevýhody, ktoré by sme mali poznať pred tým, ako sa rozhodneme pre tú správnu voľbu pre nás.

Alkoholový propolis: Silný a efektívny

Alkoholový propolis, známy aj ako tinktúra, je extrahovaný pomocou alkoholu. Tento proces zaručuje, že sa z propolisu uvoľnia všetky jeho účinné látky a zachovajú sa v čo najväčšej miere.

Výhody alkoholového propolisu:

  1. Silná koncentrácia účinných látok: Alkohol dokáže extrahovať väčšie množstvo účinných látok z propolisu než voda. To znamená, že alkoholový propolis má silnejší účinok na naše telo.
  2. Rýchlejšia absorpcia: Keďže alkohol preniká rýchlo do krvného obehu, účinky alkoholového propolisu sú rýchlejšie a intenzívnejšie.
  3. Dlhodobé skladovanie: Alkohol je prirodzený konzervant, preto si alkoholový propolis zachováva svoje liečivé vlastnosti dlhší čas.

Nevýhody alkoholového propolisu:

  1. Chuť: Pre niektorých ľudí môže byť chuť alkoholu nepríjemná alebo príliš silná.
  2. Kontraindikácie: Alkoholový propolis nie je vhodný pre deti, tehotné ženy, dojčiace matky a ľudí s alergiou na alkohol.

 

Vodný propolis: Jemnejší a účinný

Vodný propolis je výsledkom extrakcie pomocou vody. Tento proces je jemnejší a náročnejší, no výsledkom je produkt, ktorý môžu užívať širšie vrstvy obyvateľstva.

Výhody vodného propolisu:

  1. Šetrnejší k žalúdku: Vodný propolis je menej dráždivý pre žalúdočnú sliznicu, čo ho robí vhodným pre ľudí so žalúdočnými problémami.
  2. Bezpečný: Vodný propolis neobsahuje alkohol, takže je vhodný pre deti, tehotné ženy, dojčiace matky a ľudí s alergiou na alkohol.
  3. Neutrálna chuť: V porovnaní s alkoholovou tinktúrou má vodný propolis jemnejšiu a menej intenzívnu chuť. V podstate mu chuť prepožičiava propolis použitý na výrobu vodného propolisu.

Nevýhody vodného propolisu:

  1. Nižšia koncentrácia účinných látok: Kvôli použitiu vody pri extrakcii obsahuje vodný propolis menej účinných látok ako alkoholová tinktúra.
  2. Kratšia trvanlivosť po otvorení: Vodný propolis by sa mal po otvorení skladovať v chladničke a spotrebovať do niekoľkých mesiacov.

 

Zhrnutie

Propolis_perga

Ako vidíte, alkoholový aj vodný propolis majú svoje vlastné výhody a nevýhody.

Zatiaľ čo alkoholová tinktúra ponúka silnejšiu koncentráciu účinných látok a rýchlejšiu absorpciu, vodná extrakcia je šetrnejšia k žalúdku a bezpečná pre širší okruh ľudí.

Vo vašej ceste za zdravím si môžete vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

A nezabudnite: aj keď je propolis skvelou prírodnou liečivou látkou, jeho použitie by malo byť doplnkom - a nie náhradou - zdravej stravy a životného štýlu. K tomu Vám môžu dopomôcť aj ostatné včelie produkty a výživové doplnky z našej ponuky.