Môj košík (0)

Zavolajte
+421 915 493 076
Napíšte
info@fcola.sk
O obchode

po, ut, št, pi: 8:00 - 16:30

st: zatvorené

Poloha

Vajanského 5170/73 Prešov

Vajanského 5170/73 Prešov

po, ut, št, pi: 8:00 - 16:30

st: zatvorené

Alfa a omega včelích produktov
·

Alfa a omega včelích produktov

·

Dnes si predstavíme dva produkty včiel, ktoré veľmi dobre spolupracujú a pokladáme ich za základ liečby včelími produktami.
Môžeme ich pomenovať ako prírodné probiotikum a antibiotikum, keďže jeden z nich náš organizmus vyživuje a ten druhý očisťuje.

Ide o fermentovaný včelí peľ, známy aj pod názvom perga alebo včelí chlieb,
a o propolis - konkrétne vodný roztok propolisu.

Oba produkty len s ťažkosťami nájdete u bežných včelárov, pretože ich získavanie je veľmi prácne v prípade guličiek pergy, alebo náročné na výrobu v prípade vodného propolisu bez obsahu alkoholu.

 

Ako vznikajú tieto látky?

Pergu tvorí obnôžkový peľ, ktorý včely zbierajú z rastlín, vložia ho do plástov v úli a následne ho obohacujú o nektár a enzýmy zo svojich žliaz. Takúto zmes  zalejú medom a sterilne zaviečkujú bunku voskom, kde pri vysokej vlhkosti a teplote prebieha proces fermentácie mliečno-kyslým kvasením.

Propolis je živicová látka živočíšno-rastlinného pôvodu, ktorú včely zberajú z pukov stromov a iných rastlín a spracúvajú spolu s voskom na propolis. 
Vo včelom úli slúži predovšetkým ako zbraň proti chorobám, na dezinfekciu
a ako stavebná hmota na tmelenie.

Aké je ich zloženie?

V prípade pergy, okrem spomínaného probiotického efektu, jej hlavný význam
spočíva v tom, že je prirodzeným zdrojom minerálov a vitamínov, ktoré nám často chýbajú v strave. Obsahuje draslík, magnézium, fosfor, mangán, železo, meď a ďalšie účinné minerály, vitamíny E, C, P, B1, B2, B3, B6, ďalej enzýmy a látky podobné hormónom, karotenoidy a 13 mastných kyselín. Perga je o 50% účinnejšia než kvetový (obnôžkový) peľ.

Propolis je najúčinnejšie prírodné antibiotikum, pôsobí antibakteriálne, antivírusovo, analgeticky, ničí plesne a parazity a má výrazné imunostimulačné
účinky. Obsahuje fenolové zlúčeniny a flavonoidy - silné rastlinné antioxidanty.


Aké sú ich liečebné účinky a prečo by ste sa u nás mali určite zastaviť?

Perga zlepšuje prospešnú črevnú mikroflóru, čím ponúka základ pre vstrebávanie ostatných výživných látok a zvyšuje celkovú imunitu. Zmierňuje únavu a vyčerpanosť, zlepšuje obeh krvi v mozgu, pôsobí pri chudokrvnosti z nedostatku železa a chorobách pečene. Je doplnkovou potravinou pre diabetikov, stabilizuje aktivitu nervového a hormonálneho systému, reguluje celkovú činnosť vnútorných orgánov. Dodáva chuť do jedla, podporuje liečbu nádchy a chrípkových ochorení, využíva sa v rámci rekonvalescencie pri pooperačných stavoch. Treba podotknúť, že včelí peľ je iný ako vzdušný peľ a alergiu spôsobuje v ojedinelých prípadoch, naopak je vysoko liečivým hodnotným produktom.

Pergu si môžte u nás zakúpiť v dvoch ekologických baleniach.
Perga v ekopapieri a Perga v skle.

Propolis je účinný pri liečbe chorôb, takisto na ich prevenciu a má silný lokálny
tlmivý účinok na bolesti. Rozlišujeme propolis rozpustený v alkohole, ktorý je vhodný najmä pri lokálnych zápaloch hrdla alebo priedušiek, močových ciest, v ústnej dutine pri bolestiach zubov, aftách, zápale alebo pri znižovaní horúčky.

V ponuke máme aj už spomínaný vodný propolis, kde sú liečivé látky pod tlakom rozpustené vo vode a teda je vhodný aj pre deti, oslabených starších ľudí, vodičov a športovcov. Využíva sa na očistu vnútorných orgánov, odstraňuje cudzorodé látky, posilňuje a má regeneračné účinky.
Vynikajúce liečebné účinky propolisu môžete využiť aj formou mastí a krémov na pokožku pri ekzémoch, akné alebo ranách a popáleninách.


Akým spôsobom sa užívajú?

Perga sa konzumuje priamo, odporúčame ju zjesť 30 minút po jedle. Ideálne je pergu samostatne rozžuť v ústnej dutine, čím enzýmy zo slín napomôžu účinnejšiemu vstrebaniu jej výživných látok v tele. Dávkuje sa od jednej guličky a postupným zvyšovaním sa môžeme dostať na približnú dávku 10 guličiek - 1 lyžicu denne. Predídete tým nekomfortným účinkom náhleho detoxu organizmu.
Jej chuť je príjemná, kyslo-sladká, môžeme cítiť typickú ,,úľovú“ chuť - zmes peľu, medu, vosku s vôňou propolisu...

Vodný propolis ponúkame vo forme tinktúry, kde si viete odmerať presnú dávku
max. 2 ml roztoku 2x denne, najlepšie 20 minút pred jedlom ho jednoducho vypijete, prípadne zriedite prevarenou vychladnutou vodou. Chuť je takmer neutrálna avšak s autentickou vôňou propolisu.